Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Webhelyünk használatával minden sütit elfogad a sütikre vonatkozó irányelveinknek megfelelően.

Kategóriák

Whiskey történet röviden

2017. 12. 23. 00:00:00
Whiskey történet röviden

A whiskey egyetlen itallapról sem hiányozhat és kétségkívül számos rajongót tudhat magáénak. A különféle fajták között igen nagy különbség mutatkozhat ár és minőség szempontjából, de az ital kedvelői pontosan tudják, hogy egy-egy földrajzi régióhoz tartozó italtól mit várhatnak el. Az égetett szeszes ital alapanyaga gabona, a sajátos ízt pedig a tölgyfahordóban történő érlelés során éri el. Mind az előállítás módjára, mind a felhasznált alapanyagok minőségére szigorú jogi előírások vonatkoznak. 

Whiskey-gyártó országok

Ha sorra vennénk azokat az országokat, melyek a világ whiskey fogyasztásának legjavát előállítják, akkor Skócia, Írország, Kanada és Japán biztosan vezető helyet foglalnának el, de az Egyesült Államok is garantáltan szerepelne a listán. Elég csak bemenni bármelyik szaküzletbe, vagy körülnézni a világhálón, és máris láthatjuk, hogy a whiskey árak bizony igen jelentős eltérést mutathatnak. Nem mindegy, hogy honnan származik az értékes nedű, milyen hordót használtak fel az érlelés során, vagy abban mennyi időt töltött az ital.

Minőségi javulás évszázadról-évszázadra

Nem csak a rumra igaz, hogy története során időről-időre egyre jobb minőséget képviselt, hanem a világszerte kedvelt whiskey is hasonló cipőben jár. Kevesen tudják, de már az ókori Alexandriában is foglalkoztak az emberek szeszes italok lepárlásával, így megdőlt az a korábbi tévhit, miszerint a whiskey az első égetett szeszes ital. Ez azonban nem befolyásolta azt a folyamatot, melynek köszönhetően egyre jobb minőségben került előállításra az ital. A bor lepárlásával már a 12. században is próbálkoztak, de egészen a 15. századig kellett várni azzal, hogy az ír pincékben először megszülessen a már whiskey-hez leginkább hasonló ital. Ugyan ekkor az érlelés folyamatát még nem tartották fontosnak, és valószínűleg az alkoholszázalék is sokkal magasabb volt a ma ismertnél, de az italt már magán viselte a whiskey jegyeit. Érdekesség, hogy az akkori magas alkoholtartalom korántsem volt egészségesnek mondható, ugyanis egy törzsfőnök éppen e nedű fogyasztása miatt halt meg alkoholmérgezésben. Hogy erről a mohóság, vagy a whiskey ténylegesen magas alkoholszázaléka tehetett, azt döntse el mindenki maga.

19. század: amerikai megjelenés

A tengerentúlra kivándorló telepesek vitték el az italt, s idővel az nem csak meghonosodni látszott, de nagy kedvenccé is vált. Az amerikai whiskey kukoricából készült egykoron, hiszen ez nagymennyiségben elérhető volt, méghozzá olcsón. Az érlelés során vaníliás aroma társult az italhoz, de egészen pontosan 1941 után már a juhar faszénen átszűrt Tennesse whiskey is mind nagyobb teret hódított magának. Hazánkban elérhetőek a világ minden tájáról származó italok, s akik tehetik és kedvelik ezt a tömény szeszes italt, azok akár jelentős összegeket sem szégyellnek kiadni egy-egy különlegesebb palackért.

Napjainkban a koktélbárokban, éttermekben, hotelekben és az otthoni bárszekrényekben is megtalálható az ital, amelynek többféle fogyasztási módját ismerjük. Long drink formájában éppen úgy elterjedt, mint koktél alapanyagként, de természetesen a hagyományos jégre töltött nedű sem hiányozhat a rajongók kedvencei közül. Vannak, akik nem szentségtelenítenék meg az italt kólával, mások ezzel igyekeznek ellensúlyozni az igencsak erős karaktert. Érdemes tudni, hogy nem csak az alapanyagot vagy a származási helyet illetően vannak különbségek az egyes whiskey fajták között, hanem elnevezésük is mást és mást takar. A whiskey egyértelműen amerikai származást jelöl, a whisky írásmód pedig a skót gyökereket jelöli. 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog