Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Webhelyünk használatával minden sütit elfogad a sütikre vonatkozó irányelveinknek megfelelően.

Kategóriák

Vendégség a háznál? Pálinkás pohár nélkül nincs teríték!

2018. 08. 13. 15:58:09
Vendégség a háznál? Pálinkás pohár nélkül nincs teríték!

A hazai vendégvárás elmaradhatatlan elemeként számon tartott pálinkák mellé nélkülözhetetlen a pálinkás pohár használata. Miként a borfogyasztásnak vagy a whiskey kínálásának megvannak a maga szabályai, úgy a pálinka esetében sem mindegy, hogy milyen poharat használunk, és miként ízleljük meg az értékes nedűt. A pálinkás pohár nem csak a tradíciók miatt jár a pálinkához, hanem funkcionális oka is van. Ha például egy vizes vagy vodkás pohárban kínálnánk a pálinkát, akkor annak aromái nem tudnának kiteljesedni, így veszítene az ital élvezeti értékéből.

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a pálinkát nem érdemes jól behűtve kínálni, hanem legalább 16-18 fok szükséges ahhoz, hogy az illat és aroma anyagok megfelelően kijöjjenek. A tulipán pohár egyébként nem véletlen rendelkezik speciális kialakítással, hiszen az alsó öblös rész, felfelé, a pohár közepe felé tereli az illatokat, majd a felső kiszélesedő résznél koncentrálódnak azok, fokozva az ital élvezetét. Ahelyett azonban, hogy lehúznánk a pálinkát feles módjára, érdemes lassan kortyolgatni, megízlelni azt. Mivel esetében egy igen erős italról van szó, ezért még pálinka kóstolás alkalmával is csak maximum 5-6 fajtát érdemes kóstolni és persze nem fél centes mennyiségekkel számolva. 

Hungarikum minden háznál

A hungarikumként számon tartott pálinka rendszerint helyet kap a vendégvárás alkalmával az asztalnál. Vannak, akik üdvözlésként kínálják a vendégek számára, mások két fogás között hozzák meg vele az étvágyat. Minden háziasszonynak fontos lenne tudni, hogy a pálinkát szobahőmérsékleten érdemes kínálni. Célszerű a minőségre törekedni, amelyet lassan kortyolva javasolt meginni. A jó magyar szokást, miszerint egy húzóra iszunk minden töményet, érdemes lenne már elfelejteni, hiszen a pálinkás pohár tartalma éppen ellenkezőleg adja ki ízét, zamatát.

Mértékletesség a jó hangulat szolgálatában

Mivel a pálinka esetében gyakran 50 százalékos alkoholtartalommal számolhatunk, ezért korántsem mindegy, hogy mennyit fogyasztunk belőle. A tömény szeszes italok igencsak kiszárítják a szervezetet, aminek kínzó macskajaj és komoly fejfájás lehet a következménye a következő napon. Éppen ezért legyen bármilyen jó is a hangulat, tanuljunk meg nemet mondani és ismerjük saját határainkat az alkoholfogyasztás terén.

Pálinkás pohár ajándékba

A pálinka kínálásához szükséges pálinkás pohár egyébként ajándékba is kitűnő választás. A klasszikus szetteket már igen olcsón beszerezhetjük, Amennyiben prémium kategóriában gondolkodsz, akkor a kristály pálinkás pohár lehet a megfelelő választás, ami az asztal igazi dísze lehet az ünnepi alkalmakkor. Persze az ajándékcsomagba tehetünk egy jó fajta pálinkát, ami megkoronázza az alkalmat.

Alkoholmentes italok az asztalon

Vendégségre készülve nem csak a menüre érdemes figyelni, hanem az italok összeállítására is. A pálinkafogyasztás közben időnként jól jön egy-egy pohár víz vagy rostos üdítőital, de ezek között azok is megtalálhatják kedvenceiket, akik autóval érkeztek, vagy más okból mellőznék az alkoholt.

Kajszibarack, szilva, alma, körte, cseresznye- csak néhány azok közül a gyümölcsök közül, amelyek pálinkaként végezhetik. Mindenkinek megvannak a maga kedvencei, a választás során pedig mindenképpen megéri a minőségre törekedni, még akkor is, ha ennek megvan az ára. A jó pálinka illata és íze a gyümölcsre jellemző, és abból felismerhető az alapanyag. Ha igazán jó párlatot kóstolunk, az semmilyen mellékízzel nem rendelkezik és a  pálinkás pohár tartalmának fogyasztása során egyfajta harmonikus íz-és illatélményben lehet részünk. 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog