Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Webhelyünk használatával minden sütit elfogad a sütikre vonatkozó irányelveinknek megfelelően.

Kategóriák

Licsi: egzotikus finomság, nem csak koktélokhoz

2017. 12. 23. 00:00:00
Licsi: egzotikus finomság, nem csak koktélokhoz

A licsi fán termő gyümölcs, amelyet valószínűleg már a Kr. e. 2000 környéki időszakban is jól ismertek. A kínai kultúrában egykoron nagyon kedvelt alapanyag napjainkban egzotikus gyümölcssaláták, torták és desszertek népszerű összetevője, de szeszes italokból és koktélokból is jól ismert. Kínában egyébként a fa minden részét hasznosítják, gyökerét pedig még értékesebbnek tartják az egészség megőrzése szempontjából, mint magát a gyümölcsöt. 

Licsi, mint a szerelem kifejezésének eszköze

A licsi történetét illetően egy egész érdekes sztorira bukkanhatunk a témában olvasgatva. Történt ugyanis egykoron, hogy Tang Xuanzong császár egyik ágyasának rendszeresen hozatott a birodalom távoli részén termő gyümölcsből. A nő kedvenc gyümölcse volt a licsi, és annak érdekében, hogy a kedvében járjon a császár, naponta lovas futárt küldött friss finomságért, hogy kedvesét megajándékozhassa. Nem véletlen nevezik a licsit a vágy és a szerelem gyümölcsének.

Licsi fák Kínától Izraelig

Ugyan hazánk klímája sajnos nem alkalmas a licsi termesztésére, de viszonylag közel, Izraelben szép számmal megtalálhatóak licsi fák. A szubtrópusi éghajlat azonban sokkal inkább kedvez a növénynek, így nem csak Kínában, Thaiföldön, Indiában vagy Dél-Afrikában érzi jól magát, hanem Madagaszkáron, Ausztráliában, sőt, Hawaii-n és Floridában is. Hazánkban befőttként vagy hűtve érhetjük el az egzotikus gyümölcsöt, mely különleges ízvilágával elvarázsolja rajongóit.

Egészséges és ízletes

A gyümölcs élénk színnel rendelkezik, héja alatt pedig tejfehér színű, kissé átlátszó. Nem csak ízletes, de rendkívül egészséges is a licsi. Ez magas vitamintartalmának köszönhető, de megtalálhatóak benne olyan fontos ásványi anyagok is, mint a magnézium, a foszfor, a kalcium, a mangán, a vas és a szelén is. Kiválóan alkalmas a szív-és érrendszer egészségének védelmére. Rendszeres fogyasztásával csökken a koleszterinszint és a magas vérnyomás. A benne levő polifenolok száma meghaladja a legtöbb növény által tartalmazott mennyiséget. Érdemes a téli hónapokban kiegészíteni vele táplálkozásunkat, hiszen segít átvészelni a vitaminszegény időszakot.

Egzotikus gyümölcs a koktélkészítés szolgálatában

Ha a koktélok világáról van szó, akkor az egzotikus ízeket és alapanyagokat sokan kedvelik. Ezek megfelelő használatát akár hobby mixer est keretein belül is elsajátíthatjuk, de ha mélyebben szeretnénk betekintést nyerni ebbe a kétségkívül izgalmas és látványos világba, akkor a mixer tanfolyam bizonyul ideális választásnak. Dekoráláshoz és ízfokozáshoz egyaránt jó döntés a licsi, melyet egyébként desszertként is szoktak fogyasztani a megfelelő formában elkészítve. A benne levő tápanyagok optimális megőrzéséhez ugyan kétségkívül a nyers fogyasztás javasolt, de a kulináris élvezeteket megcélozva koktél alapanyagként is eshet rá választásunk.

Licsi-Mojito: egyszerűségében rejlik a titka

Nem csak a tányérra kerülő finomságok esetében igaz, hogy sokszor a legegyszerűbb ételek bizonyulnak a leginkább ízletesnek. Gyakran nincs ez másként a koktélok világában sem. Ismered a Licsi-Mojito készítését? Nem baj, ha nincs az otthoni bárszekrényben shaker, hiszen ez az ital nélküle is a poharakba varázsolható. Mindössze nagyméretű pohárra van szükség, aminek az aljára mentaleveleket helyezünk. A licsi sajátos ízvilágát sziruppal érhetjük el legegyszerűbben, ebből elég két teáskanálnyi. Erre öntünk fél dl fehér rumot, másfél dl szódát majd fél lime levét. Természetesen az eredeti receptből nem hiányozhat a friss vagy befőttként kapható licsi sem, melyeket mag nélkül tegyünk a poharak tetejére. Az egzotikus licsi ízélmény frissességét jéggel fokozhatjuk. A legegyszerűbb télen nyáron az igazi licsi íz eléréséhez ha licsi szirupot használunk, ez megtalálható a koktélbolt ban, mind a monin és mind a fabbri koktélszirupok között.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog