1593-ban Francis Drake flottájának egyik tengerésze kapott állítólag engedélyt I. Erzsébet angol királynőtől, hogy szeszesitalokat és kevert italokat árusíthasson. Ő találta ki a Mojito elődjét, melyhez nyers, érleletlen aguardiente-t, azaz cukornádpárlatot, a rum ősét használta. A meglehetősen nagy népszerűségre szert tett italt így nevezték: Drake, Drac, vagy Draque.
A 19. században, amint megjelentek a faszénen szűrt, tiszta fehér lágyított rumok, a Draque eredeti receptjét is módosították. Mégpedig úgy hogy minőségi rum legyen benne. Az új recept új nevet kívánt, mely Mojito lett. A kifejezés a spanyol "mojar" azaz megnedvesíteni szóból keletkezett.
Nem sokkal később a kubaiak már szerte az egész szigeten készítettek Mojitot, méghozzá eredeti kubai rummal. A Mojito nemcsak koktél, időtöltés, vagy szórakozás volt, hanem egyenesen nemzeti szenvedéllyé vált. Az 1920-as évek közepére a Mojito - legalábbis nem-hivatalosan - Kuba nemzeti italává nemesült. Az édeskés, jellegzetesen pikáns ital azóta már a karibi életöröm általános megtestesítője.
Receptúra:

- 40 ml Ron Varadero
- 2 bárkanál nádcukor
- 1/2 lime
- menta
- szódavíz
Elkészítés:
A cukrot tegyük a long drinkes pohárba, majd facsarjuk rá a 1/2 lime levét, dobjuk bele a cikkeket is, bárkanállal keverjük össze, majd tegyük rá a friss mentát, töltsük fel a poharat daráltjéggel, és töltsük hozzá a rumot. Bárkanál segítségével keverjük fel és öntsük fel szódával. Végül friss tört jeget teszünk az ital tetejére.