Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Webhelyünk használatával minden sütit elfogad a sütikre vonatkozó irányelveinknek megfelelően.

Kategóriák

Kávédaráló, ami nélkülözhetetlen a zamatos feketéhez

2017. 12. 23. 00:00:00
Kávédaráló, ami nélkülözhetetlen a zamatos feketéhez

A kávéfőzés művészete nem csak a felhasznált alapanyagon vagy a kávéfőzőn múlik, hanem a kávédaráló minőségén és annak használatának módján is. Sokan emlékezünk gyermekkorunkból arra, hogy a kávédarálót rendszerint rövid szünetekkel lehetett üzemeltetni. Ugyan akkoriban még fennállt az a veszély, hogy a készülék motorja nem bírja a strapát, de más oka is van a módszernek. Kevesen tudják, de darálás közben a kávé felmelegszik a súrlódás hatására. Ezzel mindössze annyi a baj, hogy a hő hatására olyan olajok és aromák vesznek el, melyeknek hiányát igencsak meg lehet érezni a majdan elkészített kávé ízén. Célszerű tehát kisebb időközökkel elvégezni a darálást, s így a kávészemek nem tudnak úgy felmelegedni. Természetesen rendkívül fontos a jó minőségű, kávémennyiségnek megfelelő kávédaráló is. 

Fontosabb, mint a kávéfőző!

Tudtad, hogy egy jó kávédaráló többet nyom a latba, mint az, hogy milyen módszert alkalmazunk a fekete lefőzéséhez? Az előre őrölt kávékat mind kevesebben kedvelik, hiszen pont az a fajta frissesség nincs jelen bennük sok esetben, melyet a frissen darált kávétól megkaphatunk. Legyen szó akár filteres hosszú kávéról, eszpresszóról vagy a napjainkban reneszánszukat élő kotyogós kávéfőzőkkel lefőtt feketéről, a frissen őrölt kávé nélkülözhetetlen az igazán jó kávéhoz. De mégis milyen az ideális kávédaráló?

A kérdésre a szaküzletekben gyakran igyekszik megadni a választ az eladók, de csak a valóban hozzáértő szakemberek tudják, mi a különbség a hagyományos, otthon használatos kávédaráló és egy prémium kategóriás gép között. A klasszikus, legtöbb otthonban megtalálható kávédaráló tulajdonképpen egy kés segítségével töri szét a kávészemeket. Ennek az a hátránya, hogy nem őrlés történik, hanem sokkal inkább a kávészemek roncsolása. Minden valószínűség szerint lesz a ledarált kávéban porszerű törmelék és nagyobb szemcsedarabok is helyet kapnak majd benne. Őrlési finomság beállításról tehát ebben az esetben nem beszélhetünk. Sajnos tény, hogy a porszerűvé zúzott kávé keserű ízt ad majd a feketének, s ezt legtöbben nem kedveljük.

Tárcsás vagy kúpos kávédaráló, amivel állítható az őrlési finomság

A jó kávé egyik titka tehát nem más, mint az, hogy az alkalmazott készülék megfelelő legyen az őrlési finomság beállítására. A háztartásokban legtöbbször előforduló kúpos őrlő kiválóan alkalmas erre a feladatra. Az eszközben megtalálható két tárcsa közötti távolság határozza meg, hogy milyen szemcseméretű kávéőrlemény távozzon alul a készülékből. A módszert a vendéglátóiparban használatos, professzionális gépek is alkalmazzák. Míg a tárcsás őrlő folyamatosan tölti a tartályt, addig a prémium kategóriás úgynevezett karba őrlő segítségével mindig csak annyit őröl az eszköz, amely egy adag lefőzéséhez kell. Ez utóbbi kétségkívül a leginkább színvonalas megoldás, mely gondoskodik a kifogástalan végeredményről.

Természetesen az ízlésünknek megfelelő kávé elkészítése nem csak a kávédaráló technológiáján múlik. Az ízesítés és az esztétikai élmény legalább ilyen fontos részét képezik annak, miként távozunk egy kávézóból, vagy milyen jó szájízzel fogyasztjuk el az otthoni konyhában készült, energiát adó feketét. A városszerte megtalálható kávézók közül rendszerint azok örvendenek nagy népszerűségnek, melyek a tökéletes italokon túl a hangulattal és a kiszolgálás minőségével is hozzájárulnak a vendégek elégedettségéhez. A jó kávédaráló a vendéglátóhelyről biztosan nem, de ma már otthonról sem hiányozhat.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog