Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Webhelyünk használatával minden sütit elfogad a sütikre vonatkozó irányelveinknek megfelelően.

Kategóriák

Élvezd az ízeket pálinkás pohár használatával!

2017. 11. 19. 00:00:00
Élvezd az ízeket pálinkás pohár használatával!

Élvezd az ízeket pálinkás pohár használatával!

A hazai egyik legnépszerűbb szeszes ital fogyasztása aligha elképzelhető pálinkás pohár nélkül. A magyar pálinkák méltán népszerűek és tudhatnak magukénak számos rajongót világszerte. Nem csak a 38-50 százalékos alkoholtartalom indokolja azonban ezt, hanem a felhasznált kiváló gyümölcsök, melyből előállításra kerülnek a párlatok. A neves pálinkamesterek tisztában vannak azzal, hogy a gyártás mely folyamatai érdemelnek különös figyelmet, s hogyan hozható ki az egykor faágakon függő gyümölcsökből a legtöbb. A házi pálinkakészítésre vonatkozó szigorú szabályozások is részben azt a célt szolgálják, hogy a magyar pálinka hírneve ne csorbuljon. De hogyan érdemes fogyasztani az értékes nedűt? Milyen alkalmakra javasolják a hozzáértők a pálinkázást? 

Pálinka, ami azonnal hangulatot teremt

A pálinka fogyasztása egyfajta szertartás és persze alkohol foka sem elhanyagolható. Nem véletlen, hogy már egy, tulipán pohárba kitöltött ital is meghozza a jó hangulatot. A pálinkás pohár tulipánra hasonlító megjelenése miatt tulipán pohár néven is elhíresült. Amire azonban mindannyian asszociálunk vele kapcsolatban, az nem más, mint a fenséges ital és annak testet-lelket átmelegítő jellege. Családi összejövetelek, barátokkal szervezet házibulik és ünnepi vendégvárások elmaradhatatlan elemeként tarthatjuk számon a pálinkát. A klasszikus fajtákon túl az ágyas pálinkák is hatalmas népszerűségnek örvendenek, s édes vagy éppen pikáns jellegük azonnal magukkal ragadják a vendégeket. Nem csak otthon, de vendéglátóhelyeken is gyakran esik rá a választás. Amit azonban mindenképpen érdemes szem előtt tartani, az a mértékletesség.

Fókuszban a mértékletesség

Ha alkoholfogyasztásról van szó, akkor szakemberek és orvosok rendszeresen felhívják a figyelmet arra, hogy a mértékletesség a legfontosabb a területen. Hazánkban meglepően magas az alkoholbetegek száma, s a pálinkához hasonló, magas alkoholtartalommal rendelkező italok rendszeres fogyasztása ténylegesen mérgezi a testet és a lelket. Nem véletlen, hogy alkalmanként ajánlott csak a pálinkás pohár után nyúlni. Ezzel megadhatjuk az alkalomnak a fényét, és megelőzhetjük a rendszeres fogyasztással járó hátulütőket, valamint egészségügyi kockázatokat.

Pálinkás pohár, ami megadja a módját a fogyasztásnak

Miként whisky fogyasztásához is nélkülözhetetlen a megfelelő pohár, így a pálinka kínálása is elképzelhetetlen pálinkás pohár nélkül. Mint a korábbiakban már említettük, a tulipán pohár egyedi kialakításánál fogva kiválóan alkalmas arra, hogy az ital kiteljesedjen benne. Soha ne töltsük tele, és kínálás után érdemes időt szánni az illatanyagokra is. Mielőtt azonban azt gondolnánk, hogy csak a pálinkarajongók és a szakemberek sajátja a pohár hintáztatása és az ital állagának ilyen módon történő ellenőrzése, addig érdemes tudni, hogy mindez az igényes pálinkakóstolás alapvető követelményének számít.

Éttermekben, pálinkát előállító és forgalmazó cégek rendezvényein, vagy egyszerűen az otthoni étkezőasztalt körbeülve sokan választjuk a pálinka jelentette gasztronómiai élményeket. Abban az esetben, ha többféle erősségű és ízű italt szeretnénk kínálni, úgy érdemes a kevésbé erős és karakteres fajtával kezdeni. Fontos, hogy tartsunk szünetet két pohár között, s ez nem csak a magas alkoholtartalom miatt lényeges. A folyadékfogyasztás, a sajttálak és a gyümölcsök nem véletlen kerülnek gyakran az asztalra pálinkakóstoláshoz, ugyanis ezek semlegesítik az ízeket és felkészítik a gyomrot a következő pálinkás pohár tartalmának megkóstolására.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog