Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Webhelyünk használatával minden sütit elfogad a sütikre vonatkozó irányelveinknek megfelelően.

Kategóriák

Boros pohár az asztalon- 5 tanács borfogyasztáshoz

2018. 08. 13. 14:37:30
Boros pohár az asztalon- 5 tanács borfogyasztáshoz
Ha terítésről van szó, akkor nem hiányozhat a boros pohár az asztalról. Míg egy rohanós ebéd, vagy a hétköznapi esték alkalmával általában nem fogyasztunk alkoholos italokat, addig vendégség, vagy a hétvégék során egészen más a helyzet. De mégis milyen szabályokat érdemes betartani akkor, ha borfogyasztásról van szó? Tarts velünk, és mindent megtudhatsz a témáról!
  1. Helyezd a hangsúlyt a minőségre!

Bort beszerezni nem nagy mutatvány, hiszen bármelyik boltban, bevásárlóközpontban vagy dohányboltban megtehetjük ezt. Ami azonban már korántsem ilyen egyszerű, az a megfelelő minőség kiválasztása. Néhány száz forintért ne várj csodát, ezek az asztali borok főként főzés mellé bizonyulnak ideálisnak. Ha fogyasztani szeretnénk egy sajttál vagy például teljes menü mellé, akkor mindenképpen érdemes a minőségre törekedni. Nem szükséges komoly tízezreket költeni borra, de a legolcsóbb fajtákat feltétlenül kerüld el. Ha tudod, hogy a vendégek milyen ízvilágot kedvelnek, akkor könnyebb dolgod van, egyébként pedig érdemes a fogásokhoz igazítani a választott borfajtát.

  1. Kínálj hozzá!

Bort inni önmagában éppen úgy butaság, mint éhgyomorra fogyasztani az értékes nedűt. Ha nem az asztalnál kínálnánk, akkor is érdemes összeállítani egy olyan tálat, amely a borhoz passzoló finomságokat tartalmaz. Mire gondolunk pontosan? A sajtok remekül illenek a borhoz, de akár pirítós és kaviár, szőlő, vagy feketeerdei sonkába tekert sárgadinnye falatkák is helyet kaphatnak a sajttál egy szekciójában.

  1. Boros pohár: a teríték fontos eleme

A boros pohár megfizethető áron beszerezhető, és a fehér boros poharak mellett vörös bor fogyasztására alkalmas fajtákat is érdemes otthon tartani. A klasszikus vörös boros pohár öblösebb és méretesebb, mint a fehér borhoz alkalmas típus. Adódhat az egyes szettek között különbség a pohár talpát illetve szárát illetően, illetve ma már színes poharak is megtalálhatóak a kínálatban. Ez utóbbiakat mindenképpen kerüljük el, hiszen megváltoztatják a beléjük töltött ital színét, ezzel rontva az élvezeti értéket. Megfontolandó az is, hogy hosszú szárral rendelkező boros pohár mellett döntsünk, ugyanis ha az asztal egyébként is zsúfolásig tele van, akkor könnyebben borul fel a hosszú szárral rendelkező pohár.

  1. Levestől a desszertig

S hogy milyen fogások mellé milyen bor passzol? Talán ez a leggyakrabban feltett kérdés a borfogyasztás iránt érdeklődők körében. Ha egy általános szabályt szeretnénk megfogalmazni, akkor azt mondhatnánk, hogy vörös húsok mellé vörös bort, fehér húsokat tartalmazó fogásokhoz pedig fehér bort érdemes kínálni. A helyzet azonban ennél bonyolultabb, és a színnél a fűszerezés jellege sokkal fontosabb. Ha például a nyári grillezés során egy erősen fűszerezett, füstös csirkét fogyasztunk, akkor mellé a könnyű vörösbor még megállja a helyét.

Nem csak a főételekhez, de a levesekhez és a desszerthez is kínálhatunk borokat. Főként a krémlevesek mellé passzolnak jól a könnyű, selymes fehér borok vagy rosék, a desszertekhez pedig rendszerint az édes borok javasoltak.

  1. Ne maradjon el az alkoholmentes ital sem!

Fontos tudni, hogy az alkohol vízhajtó hatással rendelkezik és így már kis mennyiségben is szárítja a szervezetet. Legyen tehát mindig ásványvíz és üdítő is az asztalon, amelyekkel a vendégek gondoskodhatnak a hidratálásról. Ez a jól sikerült esti borozgatás után is remek választás lehet, hiszen ha pótoljuk a folyadékot, azzal akár a másnapi macskajajnak is búcsút mondhatunk. Ha tehát akár többször is a boros pohár fenekére néztünk, akkor célszerű legalább egy liter vizet meginni lefekvés előtt. 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog