Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Webhelyünk használatával minden sütit elfogad a sütikre vonatkozó irányelveinknek megfelelően.

Kategóriák

Miért fontos a megfelelő kávédaráló?

Miért fontos a megfelelő kávédaráló?

A minőségi kávédaráló ma már éppen úgy a színvonalas kávékészítés alapját képezi, mint a megfelelő alapanyag kiválasztása. A nívós kávézókban méregdrága készülékek gondoskodnak arról, hogy mindig friss kávéból készüljön a gőzölgő fekete, de otthoni használatra is mind többen érdeklődnek a hasonló megoldások iránt. De mégis miért olyan lényeges, hogy körültekintően válasszuk ki az alkalmazott kávédaráló fajtát? Mire érdemes odafigyelni a vásárlás során? Cikkünkben ilyen kérdésekre keressük a választ.

Figyeljünk az aromákra!

Talán gyermekkorból még sokan emlékeznek azokra a kávédarálókra, amelyek a boltokban sorakoztak. Ezek a retro készülékek igen nehézkesen daráltak, és csak szakaszosan volt ez segítségükkel megoldható. Ugyan már rég korszerűtlennek bizonyulnak a régi készülékek, de a szakaszos darálás igenis visszavezethető ésszerű okokra. Tudtad, hogy a kávé a darálás közben nagyon felmelegszik, és ez nem kedvez a benne megtalálható aromáknak? Ha tehát azt szeretnénk, hogy teljes értékű, valóban kiváló alapanyag álljon rendelkezésünkre a darálás után is, akkor törekedjünk a prémium kategóriás daráló alkalmazására, mely gondoskodik arról is, hogy a kávé ne zúzódjon szét apró törmelékre, és az aromák, zamatok is benne maradjanak.

Állítható őrlési finomság a titok

Sok háztartásban még mindig a vákuumzáras kávék kerülnek használatra. Ugyan kétségtelen, hogy kiváló márkák is elérhetőek ebben a formában, de a frissen őrölt kávéhoz nem foghatóak. Nem véletlen, hogy a kávédaráló mind több háztartásban helyet kap. S hogy milyen típus mellett érdemes letenni a voksot? Nagyon fontos, hogy a kávészemeket nem szabad roncsolni, ugyanis ilyenkor olyan porszerű törmelék is keletkezik, ami miatt a jól ismert, ám kevésbé kedvelt keserű íz társul majd a feketéhez. A hagyományos, kés segítségével dolgozó kávédaráló tehát e tekintetben nem bizonyul a legjobb választásnak. Érdemes tehát olyan kávédarálót választani, amelyen az őrlési finomság beállítására is külön funkció áll rendelkezésre.

Kúpos őrlő nem csak kávézókba

Az őrlési finomság állítása az úgynevezett kúpos őrlővel gond nélkül megoldható. Ez az eszköz a kések helyett két tárcsa egymáshoz közelítésével őrli a kávét a megfelelő méretűre, elkerülve a keserűséget okozó törmelék létrejöttét. A kúpos őrlő mellett a vendéglátóhelyek gyakran alkalmazzák a tárcsás őrlőt, ami mindig csak annyi kávét őröl, amit a gép éppen lefőz. Ezzel gondoskodik a friss alapanyag folyamatos rendelkezésre állásáról, ami az ízek és a zamatok tekintetében korántsem elhanyagolható.

Prémium kategóriás italok kávézóinkban

A korszerű gépekkel otthoni körülmények között is olyan minőséget állíthatunk elő, mintha kedvenc kávézónkban szürcsölnénk el a napi feketét. Ha már túl vagyunk a reggeli kávézáson, akkor nap közben érdemes előnyben részesíteni valamelyik városi kávézót. Az elfoglaltságok közepette gyakran előfordul, hogy nincs lehetőség hazaugrani, viszont egy kávé igazán életmentő lenne. Ilyenkor éri meg betérni egyedül vagy társasággal a minden szempontból kedvenc vendéglátóhelyre.

Ma már teljesen természetes, hogy a nívós kávézókban baristák készítik el a finomságokat, és a kávé mellett lehetőség nyílik egy szendvics vagy például egy sütemény elfogyasztására. A legjobb helyeken gondolnak a laktózérzékenyekre, és a harapnivalók is korszerű alapanyagokból készülnek. Baristaként akár külföldi karriert is lehetőség van befutni, így a téma iránt érdeklődve megéri barista tanfolyamot elvégezni. A képzés során természetesen fókuszba kerül majd a kávédaráló is, amellyel kapcsolatos információkat saját konyhádban is jól hasznosíthatod.