A mezcal a mexikóiak nemzeti itala, agávé növényből párolják le. Mindenhol nő agávé Mexikó területén, azonban a legtöbb mezcalfőzde Oaxaca területén található. Mint minden hagyományos nemzeti ital, így a mezcal fogyasztásához is kapcsolódik népi bölcsesség, amely általában azt emeli ki, hogy az ital minden nyavalyára jó, de persze mindenki másnak is való. Az oaxaca-i hagyományban az alábbi dallamos szólással fényezik az italukat:
"Para todo mal, mezcal, y para todo bien, también."
Vagyis a mezcal minden nyavalyára jó, de persze mindenki másnak is való.
Elképesztően sokan főznek mezcalt és általában hagyományos technológiák alkalmazásával történik a folyamat. A mezcal főzéséhez minden típusú agávé megfelel, kivétel a kék agávé, amelyből tequilát főznek. A növény leveleit és külső részét lecsupaszítják, így csak a “szív” (piña) marad, amelyben a mezcal főzéséhez használatos agávélé található. Ezt a részét a növénynek három napig főzik földbe ásott kemencében, ezután kiveszik és pépesítik (hagyományosan járgányos, vagyis lóvontatású malomban), majd edényekbe rakják fermentálódni. Ezután jön az első, majd a második lepárlás. Az italt ezután hordóban érlelik, akár 12 évig is.
Az agávé növénye otthont ad a hypopta agavis nevű molylepkefélének, különös tekintettel annak lárvájára. Sok mezcal italba (de nem mindegyikbe!) a palackozás során beletesznek egyet ezekből a drága kis állatokból, de hogy miért, arról megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint az ízén javít, mások szerint a kukac a szeszben fogyasztható, sőt jó minőségű italt jelöl. Vannak olyan cinikus mezcalozók is, akik szerint a kukacos hagyomány egy marketinges fejéből pattant ki.
Szinte mindegy, hogy az ízéért vagy a minőségéért látják el lárvával a mezcalt. Az is lehet persze az ok a kukacozásra, hogy legyen a világnak egy itala, amit arról ismernek fel az egész világon, hogy abban van a kukac. A lényeg, hogy a mi kínálatunkban is megtalálható a mexikóiak kedvenc, nem, a másik kedvenc itala (illetve az egyik is!).
Szóval irány a webáruház, vámonos!