Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Webhelyünk használatával minden sütit elfogad a sütikre vonatkozó irányelveinknek megfelelően.

Kategóriák

Így idd a genevered!

Így idd a genevered!
A hollandok és a belgák nemzeti italának növöget a népszerűsége, azonban jellemző, hogy hazáján kívül még mindig inkább csak a kifinomult közönség szokott genevert kérni kedvenc bárjában. Ittál már? Még nem? Itt az ideje megkóstolni!

Hívják genevernek, jenevernek, genièvre-nek, de nem ritka, hogy peket, junever, Jajem vagy egyszerűen holland gin néven találkozunk az itallapon ezzel a tradícionális európai égetett szesszel. Malátázott gabonából készül, jellegzetes ízét pedig a borókabogyó adja. A gin ősének tartják.

Genevernek az Európai Unió szabályozása szerint csak azt a párlatot szabad nevezni, amelyet Hollandiában, Belgiumban, valamint az ital kialakulásához köthető szomszédos francia és német területeken gyártanak. Mint minden, néphez-tájhoz köthető jellegzetes italkülönlegesség, így a genever esetében is csak azt tudjuk a legjobb szívvel tanácsolni: próbáld ki!

Alkoholtartalma a vodkáé környékén mozog, ízvilágát pedig az határozza meg leginkább, hogy oude (régi, öreg) vagy jonge (fiatal) genever került-e a pohárba. A jonge geneverek jellemzően semleges, vodkához hasonlító ízzel bírnak, enyhe borókás és malátás felhangokkal, míg az oude változatok selymesebb, gazdagabb, malátásabb aromákat tartogatnak. Oude genevereket néha fahordóban is érlelnek, ekkor egészen whiskey-s, füstösebb karaktereket is felvesz az ital, esetenként pedig a főzés során kerülhet bele búza, árpa, tönköly vagy rozs is, melyek szintén más jellegű élményre invitálnak.

Budapestre szezontól függetlenül jellemző, hogy lassacskán egy drekót nem lehet úgy kihajítani bármelyik belvárosi bár pultjából, hogy ne egy holland vagy egy belga egyetemistát találjunk koponyaboltozaton, így jobb, ha tisztában vagyunk vele, hogyan is fogyasztják a genevert a hazájában. 

Hagyományosan tulipán pohárban vagy feles pohárban szervírozzák az ital, az oude genevert szobahőmérsékleten, a jongét jéghidegen. Színültig kell tölteni a poharat itallal, melyből az első kortyot kéz nélkül, a pohár fölé hajolva isszák ki.

Természetesen a genever alkalmas arra is, hogy remek koktélalapanyag legyen.

Genever Bramble

40 ml Bols Genever
30 ml citromlé
10 ml cukorszirup
10 ml
Bols Blackberry

A hozzávalókat a Bols Blackberry nélkül rázd össze egy kis jéggel shakerben, majd töltsd jéghideg pohárba! A Bols Blackberry-vel öntözd meg a tetejét!

Ha meghoztuk a kedvedet a geneverhez (reménykedünk benne!), akkor irány a webáruházunk, ahol több félét is berendelhetsz belőle!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog Koktél receptek