Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Webhelyünk használatával minden sütit elfogad a sütikre vonatkozó irányelveinknek megfelelően.

Kategóriák

Abszint, a mámor és a bűn itala

2018. 04. 07. 00:00:00
Abszint, a mámor és a bűn itala

Ha valami igazán ütőset keresel az itallapon, akkor az abszint választásával biztosan nem lőhetsz mellé. Mivel azonban minimum hatvan-hetven százalékos tömény szeszes italról van szó esetében, ezért nagyon fontos, hogy mértékletes legyél fogyasztásával. A magas alkoholtartalom egyébként azt a célt szolgálja, hogy az italban megtalálható gyógynövények optimálisan megőrizhetőek legyenek. Az abszint fogyasztásához nem csak egyfajta tradicionális módszer társul, hanem számos történet is, mely főként az egykori művészvilág nagyjaihoz kapcsolódik.

Franciaországi gyökerek

Tudtad, hogy az abszint előállítása Pierre Ordinaire nevével hozható összefüggésbe. Ki volt ő? A francia arisztokrata mindig is rajongott a gyógynövények iránt, és amikor Svájcba menekült szülőhazájából, akkor kezdett el abszintot gyártani. Érdemes tudni, hogy a 19. században még erősen 80 százalék fölött mozgott az alkoholtartalom, egészen pontosan 83,2 volt az. Nyilvánvaló, hogy ez az emberi szervezetre kifejezetten rossz hatással bírt, s bár a bódulat várható volt tőle, de fogyasztásával olyan méreteket öltött francia területeken az ítélőképesség romlása, hogy nem volt megengedhető már csak a közbiztonság apropóján sem ez a magas alkoholtartalom. Ekkor döntöttek úgy, hogy szabályozás alá veszik elsőként az abszint erősségét, és visszavesznek annak alkoholtartalmából.

Abszint a művészvilágban

Az abszint története során számtalanszor kapcsolatba hozható volt olyan művészemberekkel, akik napjainkban is ismertek és népszerűek a művészetek rajongóinak körében. A magas alkoholtartalommal bíró abszint ihletet adott, felébresztette a kreativitást és olyan alkotásra ihletett, melyet isteni szikrának véltek rajongói. Van Gogh, Picasso neve éppen úgy felmerült az abszint fogyasztásával kapcsolatban, mint Baudailaire vagy Oscar Wilde. Ismerve azonban a művészek teljesítményét, nem valószínűsíthető, hogy folyamatosan az abszintből merítettek volna ihletet. Tény viszont, hogy időnként szívesen fogyasztották a romlottak italának is nevezett, méregzöld színű abszintot.

Hogyan fogyasszuk?

A kiemelt alkoholtartalom megköveteli, hogy az abszint fogyasztása ne a hagyományos tömény szeszes italoktól ismert módon történjen. Mivel önmagában nagyon keserű lenne az ital, így cukorra feltétlenül szükség van annak elfogyasztásához, de a hígítás kérdése mellett sem mehetünk el. Az elkészítéshez egy speciális, középen lyukas kanalat használnak a pultosok, mixerek. Egy kockacukrot kell a kanálra helyezni, majd arra ráönteni az abszintot. Amint meggyújtjuk ezt az egészet, az abszint a cukron keresztül az alá helyezett pohárba csepeg, s ekkor jöhet rá a víz. Nem véletlen, hogy az ital keserű méregként és édes mennyországként is aposztrofált, hiszen ízében minden benne van egyszerre.

Démoni csók fehér ürömmel

Az abszint erősségét a benne megtalálható fehér ürömnek köszönheti. Ahogyan azonban a kormányok számára bebizonyosodott, hogy nem feltétlenül hasznos ilyen erős italt forgalomba engedni, sok helyen betiltásra került sor. A feloldásra 1991-ben került sor, amikor a gyártókat arra kötelezték, hogy csökkentsék a tujontartalmat. A vonatkozó jogszabály értelmében 10mg/kg a maximális elfogadható mennyiség az italban. Fontos azonban, hogy még így is érdemes óvatosan bánni a szeszes ital fogyasztásával, és egynél többet nem kikérni még a legjobb buli hevében sem, pláne nem akkor, ha nem szoktál alkoholt fogyasztani. Az abszint megmaradt mára is az itallapok mumusának, amelyet csak a legbátrabbak mernek megkóstolni, ám különlegessége talán éppen ebben is rejlik.