Franciaországi gyökerek
Tudtad, hogy az abszint előállítása Pierre Ordinaire nevével hozható összefüggésbe. Ki volt ő? A francia arisztokrata mindig is rajongott a gyógynövények iránt, és amikor Svájcba menekült szülőhazájából, akkor kezdett el abszintot gyártani. Érdemes tudni, hogy a 19. században még erősen 80 százalék fölött mozgott az alkoholtartalom, egészen pontosan 83,2 volt az. Nyilvánvaló, hogy ez az emberi szervezetre kifejezetten rossz hatással bírt, s bár a bódulat várható volt tőle, de fogyasztásával olyan méreteket öltött francia területeken az ítélőképesség romlása, hogy nem volt megengedhető már csak a közbiztonság apropóján sem ez a magas alkoholtartalom. Ekkor döntöttek úgy, hogy szabályozás alá veszik elsőként az abszint erősségét, és visszavesznek annak alkoholtartalmából.
Abszint a művészvilágban
Az abszint története során számtalanszor kapcsolatba hozható volt olyan művészemberekkel, akik napjainkban is ismertek és népszerűek a művészetek rajongóinak körében. A magas alkoholtartalommal bíró abszint ihletet adott, felébresztette a kreativitást és olyan alkotásra ihletett, melyet isteni szikrának véltek rajongói. Van Gogh, Picasso neve éppen úgy felmerült az abszint fogyasztásával kapcsolatban, mint Baudailaire vagy Oscar Wilde. Ismerve azonban a művészek teljesítményét, nem valószínűsíthető, hogy folyamatosan az abszintből merítettek volna ihletet. Tény viszont, hogy időnként szívesen fogyasztották a romlottak italának is nevezett, méregzöld színű abszintot.
Hogyan fogyasszuk?
A kiemelt alkoholtartalom megköveteli, hogy az abszint fogyasztása ne a hagyományos tömény szeszes italoktól ismert módon történjen. Mivel önmagában nagyon keserű lenne az ital, így cukorra feltétlenül szükség van annak elfogyasztásához, de a hígítás kérdése mellett sem mehetünk el. Az elkészítéshez egy speciális, középen lyukas kanalat használnak a pultosok, mixerek. Egy kockacukrot kell a kanálra helyezni, majd arra ráönteni az abszintot. Amint meggyújtjuk ezt az egészet, az abszint a cukron keresztül az alá helyezett pohárba csepeg, s ekkor jöhet rá a víz. Nem véletlen, hogy az ital keserű méregként és édes mennyországként is aposztrofált, hiszen ízében minden benne van egyszerre.
Démoni csók fehér ürömmel
Az abszint erősségét a benne megtalálható fehér ürömnek köszönheti. Ahogyan azonban a kormányok számára bebizonyosodott, hogy nem feltétlenül hasznos ilyen erős italt forgalomba engedni, sok helyen betiltásra került sor. A feloldásra 1991-ben került sor, amikor a gyártókat arra kötelezték, hogy csökkentsék a tujontartalmat. A vonatkozó jogszabály értelmében 10mg/kg a maximális elfogadható mennyiség az italban. Fontos azonban, hogy még így is érdemes óvatosan bánni a szeszes ital fogyasztásával, és egynél többet nem kikérni még a legjobb buli hevében sem, pláne nem akkor, ha nem szoktál alkoholt fogyasztani. Az abszint megmaradt mára is az itallapok mumusának, amelyet csak a legbátrabbak mernek megkóstolni, ám különlegessége talán éppen ebben is rejlik.