Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Webhelyünk használatával minden sütit elfogad a sütikre vonatkozó irányelveinknek megfelelően.

Kategóriák

A Chai tea eredete és jótékony hatásai

chai tea

A Chai tea kifejezést a legtöbben általában az eredeti kínai teákra szokták alkalmazni, ami ebben a formában a teakultúrához köthető egyik legnagyobb tévhit, hiszen bár a kifejezés valóban a mandarin nyelvből eredeztethető, összességében azonban messze nem az átlagos teát nevezik így arrafelé. A Chai tea alapját ráadásul nem is a hagyomány zöld tea adja, hanem a kevesebbek által ismert és használt fekete tea, amely határozottan élénkítő és frissítő hatásáról ismert, valamint önmagában is rendkívül gazdag ízvilágáról, amely természetesen alapjaiban határozza meg ennek a különleges italnak a sajátosságait.

 

Mégis mi az a Chai tea?

Persze nem lehetne csak ennyivel elintézni a Chai tea definícióját, olyannyira nem, hogy, egyszerű teaként sem emlegethető, hiszen élénkítő hatása mellett számtalan egyéb jótékony tulajdonsággal is bír. Mivel a chai nagyon sok európai és ázsiai nyelvben – más írásmóddal és kiejtéssel, de – teát jelent, ezért a Chai tea kapcsán sokan azt hiszik, hogy egy felesleges szóismétlésről van szó, azonban erről sem beszélhetünk, és mindezt mi sem bizonyítja jobban más, minthogy ezt a különlegességes Ázsia több pontján, de főként Indiában is masala chai néven ismerik, vagyis megkülönböztetik az egyszerű teától. Ez nem véletlen, hiszen a végeredmény egy különlegesen selymes ízvilággal rendelkező, erőteljesen fűszerezett tea, amelyet gyakran tejjel dobnak fel, de senki se gondoljon az angoloktól elindított tejes teakeverék hóbortjára, mert ilyesmiről itt szó sincs. A Chai tea valami egészen más mind az állagot, mind az élményt és az aromát tekintve, amit egyre többször már csak egyszerű italként fogyasztják, hanem sokszor desszertek elkészítéséhez is használják.

 

Főként ennek is köszönhető, hogy ma már különféle chai szirupok és chai porok is elérhetővé váltak a boltok polcain, nagyon sok cég pedig olyan termékeket is gyárt, amelyek kifejezetten a Chai tea ízesítésével lettek ellátva. A különleges teakeverék egyébiránt Indiából származik, ahol chai masala néven emlegetve egy olyan erős fekete teafőzetet neveznek így, amely rendszerint Assam teából készül, és olyan fűszerekkel kerül kiegészítésre, mint a csillagánizs, a fahéj, a gyömbér, a zöld kardamom, az édeskömény, valamint a fekete vagy színes bors, melyek mellé még tejet is hozzáadnak a keverékhez – az eredeti recept szerint bivalyteret –, de cukrot nem. Persze a fűszerezés és az elkészítés tekintetében a variációk száma kis túlzással végtelen, ezáltal Indiában gyakran régiónként, sőt nem ritka, hogy családonként eltérő, hogy miként készül a Chai tea.

 

chai teaJótékony hatásai

A Chai tea jótékony hatásait vizsgálva elsőként abból kell kiindulnunk, hogy egy nagyon erőteljes és harsány fekete teáról beszélünk, ezáltal kvázi minden olyan pozitívum elmondható vele kapcsolatban, ami általánosságban a fekete teákról is. Ennek megfelelően az efféle teakülönlegesség nemcsak elképesztően finom, hanem a benne nagy mennyiségben megtalálható tein nevű összetevő képes beindítani a zsírégetés folyamatát, és a zsír gyorsabb lebontása által természetesen akár komolyabb fogyókúra is megvalósítható vele. Ez azonban még messze nem minden! Ez a sajátos teakeverék a hozzáadott fűszereknek köszönhetően képes beindítani a méregtelenítési folyamatokat azáltal, hogy serkenti a vizelet kiválasztását és gyorsítja az anyagcserét, de kitűnő hatást gyakorol gyomrunkra is a stresszesebb időkben. Mivel sok illóolaj és klorofill van benne, kitűnő hangulatjavító, hovatovább az elsavasodás ellen is nagyszerűen alkalmazható!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog