- Whiskey, ha valami erősre vágynál
Alkoholfogyasztás során mindannyiunknak megvannak a maga szokásai. Alkalomtól és egyéni ízléstől függően választunk rendszerint italt, de persze az sem elhanyagolható szempont, hogy mennyire szeretnénk elkerülni a másnapi macskajajt. Ha valami igazán erősre vágyunk, akkor a sör és a bor helyett érdemes inkább a tömény szeszes italokban gondolkodni. Míg azonban a vodkát vagy a tequilát egy húzóra isszuk, addig a whiskey fogyasztásának megvannak a maga hagyományai, és legtöbben szeretik a jégre töltött italt lassan elszopogatni. Magas alkoholtartalma egyébként is inkább így indokolja a fogyasztást, sőt, ha nem húzzuk le egyszerre, akkor a benne megtalálható karakteres ízeket tökéletesen kiélvezhetjük.
- A társasági események méltó kísérője
Ugyan egy fárasztó munkanap után, egy jó könyv társaságában is elszopogathatunk egy pohár whiskeyt, de az “ökör iszik magában” kifejezésnek valóban van némi valóságtartalma. Alapvetően elmondhatjuk, hogy a whiskey elsősorban társasági események alkalmával kerül elő. Legyen szó akár legénybúcsúról, kanbuliról, vagy egy biliárdozással és beszélgetéssel töltötte estéről, a whiskey remek választásnak bizonyul.
- Remek koktél alapanyag
Az égetett szeszes ital felhasználásával remek koktélokat is a poharakba varázsolhatunk. A whiskey alapú koktélok között a Godfather esetében skót változatot használunk és Amarettoval keverjük azt. A Miami Beach szintén skót whisky-t használ, de mellé víz, citromlé, cukor és persze az elmaradhatatlan citromszelet is társul. A világhálón kattintgatva nagyon sok whiskey alapú koktél receptjével találkozhatunk. Érdemes otthon is kísérletezni, ehhez ma már megfizethető áron szerezhetünk be shakert és különféle, koktélkészítéshez ideális eszközöket.
- Minőségi szeszes ital
Ha sorra szeretnénk venni a leginkább nívós szeszes italokat, akkor a whiskey biztosan közéjük tartozna. Mindez nem másra vezethető vissza, mint a készítésével összefüggésbe hozható szigorú szabályokra. Nem csak a felhasznált alapanyagok, de például az érlelés módja is lényeges.
- Tradíciók és szokások
A whiskey rajongóinak megoszlik a véleménye arról, hogy jéggel, vízzel vagy tisztán érdemes-e fogyasztani az italt. A kólával keverést sokan kifejezetten szentségtörésnek tartják, de meggondolandó az is, hogy csak tisztán fogyasztjuk azt. Magas alkoholtartalma miatt ugyanis az égető érzés szinte lebénítja az ízlelőbimbókat, és így kevésbé tudjuk a komplex ízvilágot kiélvezni. Érdemes tehát néhány jégkockát a pohár aljára dobni, és arra tölteni a whiskey-t, ha másért nem is, de a látvány és az ízek miatt mindenképpen.