Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Webhelyünk használatával minden sütit elfogad a sütikre vonatkozó irányelveinknek megfelelően.

Kategóriák

Abszint: bűnös élvezet és démoni hatás

2018. 06. 28. 12:06:57
Abszint: bűnös élvezet és démoni hatás

Az itallapok legütősebb eleme rendszerint az abszint, ami hatvan-hetven százalékos alkoholtartalmával nem csak fergeteges hangulatot hoz magával, hanem bizony akár komoly macskajajt is. Ennek ellenére sokan próbálják ki kíváncsiságból és döntenek mellette időnként. Nem mindig voltak azonban ilyen mértéktartóak a szokások az abszint fogyasztásával kapcsolatban. Művészek, költők és írók is gyakran nyúltak hozzá, mint az ihlet meghozójához. A hétköznapi emberek abszint iránti rajongása pedig egykoron annak betiltásához vezetett. Napjainkban szigorúan szabályozott az abszint összetétele, elkerülve ezzel az egészségügyi problémákat.

Gyógynövényes ital Franciaországból

Pierre Ordinaire nevével köthető össze az abszint megszületése, aki a gyógynövények iránti rajongását kötötte össze ezzel a kétségkívül hírhedt itallal. A gyógynövények tartósításához igen magas alkoholtartalomra volt szükség, így nem volt ritka, hogy akár a 80 százalékot is elérte az a 19. században. Ennek hátulütői pedig hamarosan megmutatkoztak, ugyanis az ítélőképesség romlása fogyasztóinak körében igencsak elterjedt volt, és a bűntények is megszaporodtak az ital hatására. Mindez együttesen járult hozzá ahhoz, hogy az alkoholtartalmat igyekeztek visszaszorítani, mégpedig törvényi szabályozással.

Abszint, ami ihletet ad?

Az abszint fogyasztásához a történelem során sokszor nyúltak a művészemberek. Nem csak ihletet, hanem valamiféle átlényegülést is vártak tőle, és ezt az alkoholtartalom miatt valószínűleg meg is kapták. Olyanok is előszeretettel választották az abszintot, akikről talán elsőre nem is gondolnánk. Van Gogh, Baudaleire, Oscar Wilde és Picasso mind szívesen fogyasztották a zöld italt, amelyet talán nem véletlen neveznek sokan a romlottság italának.

Abszint a pohárban

A legtöbb neves italnak megvannak a maga fogyasztási szokásai, s ez az abszint kapcsán sincsen másként. Az egyébként rendkívül keserű italt édesíteni és magas alkoholtartalma miatt kissé hígítani is szükséges. Ehhez egy speciális eszközre van szükség, méghozzá arra a közepén lyukas kiskanálra, amelyet kifejezetten az abszint előkészítéséhez használnak. S hogy miként történik ez? A kanalat pohár fölé helyezik, arra kerül rá egy kockacukor, amit leöntenek az itallal, és meggyújtják azt. A hő hatására a cukron keresztül a pohárba csepeg az abszint, amit végül vízzel hígítanak. Egyszerre keserű, édes, erős és ütős az elegy, amivel célszerű nagyon óvatosan bánni.

Jogi szabályozás

Az abszintban fehér üröm található, ami felel annak méreg erősségéért. Idővel, tanulva a francia példából, rájöttek a törvényhozók, hogy az ennyire ütős ital nem csak az egészségre, de a társadalmak rendjére is káros hatással van. Nem véletlen, hogy 1991 óta már csak csökkentett tujontartalommal kerülhet az abszint forgalomba. A jogi szabályozást alapul véve tehát ma mindössze 10mg/kg a tujon mennyisége az abszintban.

A démoni hatással bíró ital rendszerint helyet kap az itallapokon, ám sokan még mindig óvatosan bánnak vele, és csak nagyon ritka alkalmakkor kóstolják meg. Nem véletlen, hiszen komoly másnaposságot okozhat, és bizony az sem mindegy, hogy a buli csak jó hangulatban telik, vagy egyfajta kevésbé élvezhető mámorban, ami akár kellemetlen pillanatokat is szülhet. Mindenesetre tény, hogy az abszint az alkoholfogyasztási tradíciók szerves részét képezi, és ha mértékkel is, de ma is rendszeresen fogyasztják az emberek.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog