A kávé fogyasztása, mint társasági esemény
Ha egy csésze kávéra gondolunk, akkor gyakran annak társasági jellege is eszünkbe jut. A kávézók gyakran adnak otthont baráti találkozóknak, üzleti megbeszéléseknek, de felolvasások és egyéb rendezvények helyszíneként is szolgálnak. Nem véletlen tehát, hogy az igazán színvonalas kávézók annak is köszönhetik népszerűségüket, hogy többet nyújtanak a kávézás élményénél. A vendégek ma már kiemelt figyelmet fordítanak a kávézó stílusára, a lakberendezési megoldásokra, melyek szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy miként érezzük magunkat a vendéglátóhelyre belépve.
Kávé, ami átsegít a napon
A koffeinhez legtöbben az általa biztosított energikusság miatt nyúlunk. Mint azonban az életben a legtöbb dologgal, így a kávéval kapcsolatban is elmondhatjuk, hogy a titok a mértékletességben rejlik. Igaz az is, hogy minél több koffeinnel tömjük magunkat, annál kevésbé fogjuk annak jótékony hatásait érezni, és egészségi állapotunkat is negatívan befolyásolhatja az. Tény viszont, hogy a mértékletes kávéfogyasztásnak köszönhetően javul a koncentrálóképesség és a fáradtságnak is búcsút mondhatunk. Persze nem pótolja az alvást és a kiegyensúlyozott táplálkozást, de mindezekkel együtt egy leterhelő napon igazi áldásnak bizonyul a gőzölgő fekete.
Diéta és fogyás kávé segítségével
A rendszeres edzés és sokak szerint a fogyás is könnyebben megy, ha napi szinten fogyasztunk kávét. A ma már hazánkba is egyre inkább tért nyerő időszakos böjtölés kapcsán szintén fontos szerep jut az italnak. Miről is van szó ez utóbbi esetében? Az időszakos böjt tulajdonképpen azon az elven működik, hogy a nap folyamán 12, vagy 16 óra folyamán mindössze kávé és tea kerül a gyomorba, s a napi étkezésre csak ez után kerül sor, egyetlen alkalomba sűrítve a napi kalóriamennyiséget. Ugyan sokan egészségtelennek tartják a módszert, de rajongói esküsznek rá és a tapasztalatok is alátámasztják, hogy amennyiben teljes értékű az étkezés, akkor valóban elérhető súlycsökkentés ilyen módon.
Természetesen nem mindegy, milyen életmódot folytatunk, és munkánk mit követel meg, de a gyakorlat az időszakos böjt mellett szól. A módszer követői az élénkítő jelleggel bíró teát és kávét javasolják a böjti órákra.
S hogy mi alapján döntünk egyik vagy másik kávézó mellett? A sikeres tulajdonosok véleménye megegyezik abban, hogy a kiváló minőségű italok legalább olyan fontosak, mint a kedves kiszolgálás és a helyszín hangulata. Az egyediség e területen is a siker kulcsa lehet, hiszen mindannyian szívesebben lépünk be olyan vendéglátóhelyre, ahol otthonosan érezzük magunkat, vagy valamiféle hangulatos érzés kerít hatalmába. A vendégek részéről ma már egyértelmű igény mutatkozik a falatoznivalók, prémium kategóriás kekszek és szendvicsek iránt is, melyeket a reggeli vagy délutáni kávé mellé elfogyaszthatnak.