Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Webhelyünk használatával minden sütit elfogad a sütikre vonatkozó irányelveinknek megfelelően.

Kategóriák

5 tény, amit minden whiskey rajongónak tudni érdemes

2017. 12. 23. 00:00:00
5 tény, amit minden whiskey rajongónak tudni érdemes

A whiskey szó hallatán mindannyiunknak a füstös, erőteljes íz jut eszünkbe. Fiatalként talán mindannyian fogyasztottuk kólával keverve, de a kor és az ízlés változásával a legtöbben tisztán vagy jéggel szeretik az italkülönlegességet. Alig létezik olyan itallap, melyen ne szerepelne a whiskey, de long drinkek és koktélok kedvelt alapanyagának is számít. Az otthoni italozás mellé a férfiak kedvelt választása és az igazi rajongók nem átallnak akár komoly összegeket is kifizetni azért, hogy egy újabb üveggel gyarapodjon gyűjteményük. Bár az ital ízét sokan ismerjük, de vannak olyan dolgok vele kapcsolatban, melyekkel kevésbé vagyunk tisztában. Cikkünkben most néhány ilyet veszünk sorra. 

1.Whiskey vagy whisky?

Ugyan kiejtve ugyanarról van szó, de ha például egy itallapon találkozunk ezekkel a kifejezésekkel, akkor nem mindegy, tudjuk-e, miről van szó. Az alapvető különbség az ital származási helyét illetően mutatkozik meg, ugyanis a whiskey az amerikai italra utal. A tengerentúlra csak a 19. században került a szeszes ital, előtte ír területen volt népszerű és elterjedt. Az ír whisky tehát azt a fajta nedűt jelenti, amely az eredeti származási országban kerül előállításra.

2.12. századi gyökerek

Az első égetett szeszes italokat már az ókori Alexandria területén szívesen fogyasztották, de csak a 15. században került sor az első whiskey előállítására. Ekkortájt az ír pincékben még ismeretlen volt a lepárlás folyamata, aminek meg is lett a hatása, hiszen rendkívül magas alkoholszázalékkal bíró ital született meg, ami halálos áldozatokat is szedett.

3.Gabonától a leszűrt párlatig

A whiskey előállításához gabonát használnak fel. Gyakori alapanyagnak számít az árpa és az árpamaláta, a rozs és a rozsmaláta, de például Amerikában a kezdetekkor kifejezetten kukoricából készült, hiszen ez olcsón elérhető volt. Sok múlik azon, milyen hordóban történik az érlelés és meddig zajlik az, de például a Tennesse whiskey juhar faszénen át zajló átszűrése is sajátos ízvilágot ad a nedűnek. Nem csak a származási hely számít tehát, hanem az előállítás során alkalmazott eszközök és módszerek is. Mindezek függvényében derül ki, milyen minőségű ital kerül palackozásra.

4.Az Angyalok jussa

A whiskey általában 40, 43 vagy 46 %-os alkoholtartalommal kerül a palackokba. Fontos azonban tudni, hogy ez már vissza van hígítva, ugyanis előtte sokkal erősebb volt az ital. Kevesen tudják, hogy az érlelés fázisában az italnak körülbelül 2-4 %-a eltűnik. Ezt nagyon találóan az Angyalok jussának szokták nevezni.

5.Koktél alapanyagként is népszerű

Külföldi és hazai bárokban is szép számmal megtalálhatóak a különféle whiskey fajták. A viszonylag olcsón elérhető változatok az üzletekben is jól fogynak, de az igazán prémium kategóriás darabokért bizony helyszíntől függetlenül mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Olyan izgalmas és kétségkívül ütős koktélok alapanyagai között is szerepel a whiskey, mint a Godfather vagy a Manhattan. Az egyszerűség hívei simán kólával és jéggel keverik, de kizárólag jéggel is jó választás az értékes nedű. Arról viszont már hosszasan vitatkozhatnánk, mennyire számít az ital megbecstelenítésének, ha felöntjük kólával azt.

Fogyasszuk akárhogy is, ahhoz kétség sem férhet, hogy számtalan rajongót tudhat magáénak a régmúlt gyökerekre visszanyúló ital. Füstös és vaníliás aroma egyaránt megtalálható a kínálatban, de ma már extra ízesítéssel is kapható az ital, ami azonban a szakemberek szerint köszönőviszonyban sincs az eredeti whiskey ízvilágával. Akár otthonra is érdemes beszerezni néhány üveggel, így legyen szó akár kanbuliról, akár egy fárasztó munkanap utáni iszogatásról, mindig akad majd tradicionális múlttal bíró ital a bárszekrényben. A whiskey töretlen népszerűségét minősége mellett a fogyasztás köré épült szokásoknak is köszönheti. 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog