Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Webhelyünk használatával minden sütit elfogad a sütikre vonatkozó irányelveinknek megfelelően.

Kategóriák

Pina Colada, az egzotikus italok királynője

2017. 08. 27. 20:22:34
Pina Colada, az egzotikus italok királynője

Pina Colada, az egzotikus italok királynője

A puerto ricói gyökerekkel rendelkező Pina Colada napjaink egyik leginkább kedvelt koktélja, amely mellett sokan döntenek az éjszakai koktélozások alkalmával. Nem csak egzotikus ízvilága és kellemes aromája miatt van ez így, hanem a fő összetevőjének számító ananász népszerűségének apropóján is. A rumot, kókuszszirupot, ananászt és ananászlevet tartalmazó long drink főként a nők körében elterjedt s ez a fehér rumnak is köszönhető. A friss, egzotikus ízvilágnak hála a nyárestéken is remek választás az ital, melynek neve egyébként „szűrt ananászt” jelent. Nem nehéz tehát kitalálni, hogy az ananász íze dominál, s teljesedik ki a kókusz és a rum közreműködésével. 

Világhírnév az ötvenes évekből

Kevés másik ital van, amelynek első kikeverése annyi kérdést vetne fel, miképp ez a Pina Colada esetében van. A legvalószínűbb talán az, hogy Ramón „Monchito” Marrero Núñez bártender nevéhez köthető az azóta elterjedt ital első elkészítése, méghozzá 1945-tel datálva. A források említik Ramón Portas nevét is, aki kicsit később, egészen pontosan 1963-ban keverte ki állítólag a Pina Colada koktélt. Erről a San Juan-ban megtalálható Barrachina étterem mellett álló emléktábla is tanúskodik. Olyanok is akadnak, akik szerint 1954-ben látott napvilágot az első Pina Colada, mégpedig szintén a már említett étteremben. Tulajdonképpen mindegy is, hol született meg a kedvelt ananászos long drink, hiszen világhódító útja kétségkívül sikeres volt. Könnyen elképzelhető az is, hogy a területen dolgozó szakemberek mindennapi munkájuk során az egyes alapanyagok keverésekor jöttek rá, milyen lehetőségek rejlenek az ananász, a kókusz szirup és a fehér rum társításában. A lényeg nem más, mint az, hogy manapság a Pina Colada minden valamirevaló bár és étterem kínálatában helyet kap.

Pina Colada otthon is

Sokféleképp készítik, s akár tejszínnel is kombinálható, ám a minőségi alapanyagokon és a friss gyümölcsökön nagyon sok múlik. Nézzük, milyen mennyiségben érdemes kombinálni az összetevőket ahhoz, hogy kiegyensúlyozott ízvilágot kaphassunk akár az otthoni bárszekrény előtt! 40 ml fehér rum, 30 ml kókuszszirup, fél szelet friss ananászszelet és 90 ml ananászlé szükséges a long drink elkészítéséhez. Természetesen ennyiben nem állt meg a történet, ugyanis ezeket blender, vagy ha az nem áll rendelkezésre, akkor turmixgép, segítségével kell elegyíteni, s a pohárba tölteni. Fontos, hogy adjunk hozzá zúzott jeget még a turmixolás előtt, hiszen így kaphatunk az ízekkel harmonizáló, friss, megfelelő hőfokot. Érdemes díszíteni a poharat, ehhez elsősorban ananászcikket vagy ananászlevelet javasolnak a hozzáértők, de a koktélcseresznye is mindig beválik.

Az egzotikum frissessége

íA Pina Colada népszerűsége nem abban rejlik, hogy a sokféle koktélban megtalálható fehér rumot használunk hozzá, sokkal inkább a friss, egzotikus ízek egyedülálló találkozásában. Az ananászt szinte kivétel nélkül mindenki szereti. A megfelelő minőségű ananászlé nélkülözhetetlen, de az ital egész állagát és ízét feldobja a friss ananászszelet. Míg annak egyik felét beledobhatjuk a turmixolás előtt az összetevők közé, a másikat gond nélkül felhasználhatjuk díszítésre. A kókuszszirup pedig hozzáadja azt a frissességet az egészhez, amitől azonnal egy homokos tengerparton érezhetjük magunkat. Szinte belekap a szél a hajunkba, mellettünk kókuszpálmák sorakoznak és a tenger hűs habjai csalogatnak. A Pina Colada ezt az élményt adja a fehér rum alkoholtartalmával karöltve. Otthon is gond nélkül elkészíthetjük, de bármelyik színvonalas koktélbárban megkóstolhatjuk, hiszen az egyik legnépszerűbb long drink-ként rendszerint megtalálható a kínálatban.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog