Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Webhelyünk használatával minden sütit elfogad a sütikre vonatkozó irányelveinknek megfelelően.

Kategóriák

Ízesített szesze ital: A Gin

A boróka ízesítésû italok a középkori orvostudomány szinte minden bajt fűszerek és gyógyfüvek segítségével kezelt, mégpedig a patikáriusok által készített alkoholba keverve. Így keletkezett borókaízesítésű ital is, a 16. században a németalföldi leydenben, ahol dr. sylvius (vagy másképpen dr. Franciscus de la Boë) patikus epe- és vesebántalmakra ható olcsó gyógyszert próbált előállítani.

Eredetileg borba számtalan más gyógy- és fűszernövény mellett borókabogyót kevert, majd desztillálta. az ital aztán angliában gin néven futott be hatalmas karriert, és a 19. századra alakult ki a ma is ismeretes dry stílusa. A boróka ízesítésű italok ma úgy készülnek, hogy semleges fi nomszeszt olyan fűszerkeverékkel ízesítenek, melynek meghatározó összetevője a boróka. az ital minősége a felhasznált finomszesz, az ízesítésre használt fűszerek és az ízesítés technológiájának minőségén múlik.

A Gin

A boróka ízesítésű italok legnépszerűbb tagja a gin, mely név akkor használható, ha ízében a boróka a jellemző. a desztillált vagy másképpen london gin név akkor szerepelhet a címkéjén, ha az alapszesz kiváló minőségű, az ízesítéséhez csakis valódi fűszereket használnak, és az ízesítést desztillációval végzik. A holland típusú gin, a genever a london fajtánál testesebb, fűszeresebb ital. A Plymouth gin átmenet a testesebb holland és a legkönnyebb london típus között. A hagyományos sloe Gin a nevével ellentétben nem gin, hanem kökény ízesítésű, gin alapú likör.
A gin Felszolgálása:
A holland típust erős illat- és zamatanyagai miatt elsősorban önmagában és legtöbbször aperitifként fogyasztják. Felszolgálásakor az ital leggyakrabban jégbehűtött palackból jégbehűtött ütött shot pohárba kerül. a dry gint kevesen és ritkán fogyasztják önmagában, viszont domináns illata és íze, de mégis könnyű jellege miatt a hosszú és rövid kevert italok egyik legnépszerűbb hagyományos alkotóeleme a könnyű ginek az egyik legfontosabb koktél- és hosszú ital alapanyagnak számítanak. Néhány gin márka: Bols silver Top dry gin, Hendrick’s, Gordon’s, Bombay sapphire, Tanqueray, stb.

Hendrick’s gin:


A Hendrick’s Gin a William Grant & Sons, a világ egyik legfinomabb maláta whisky gyártóinak ötleteként született meg. A skóciában főzött és palackozott Hendrick’s egy prémium gin. Összetevői között a hagyományos gyógynövény összetevők mellett megtalálhatjuk a rózsaszirmokat és uborkaesszenciát, melyek valami újat hoznak a gin ízvilágába, fokozva a klasszikus boróka- és citrusízeket a virágos, enyhe aromájú jegyekkel és selymesen lágy állaggal. A Hendrick’s különlegessége még a karamellbarna, ódivatú patikusüvegre emlékeztető palack, mellyel a gin orvosi eredetére utal a készítő. A Hendrick’s gint egy 19. századi lepárlóban állítják elő, melyet a William Grant & Sons-tól vettek át a készítők az 1960-as években. a gyógynövényeket a lepárlóüstben 98 százalékos tisztaságú természetes gabonaszesszel keverik a lepárlás előtti napon, és hagyják az alapanyagokat ázni, míg maga a lepárlási folyamat megkezdődik. az „áztatási órák” pontosan meghatározottak annak érdekében, hogy minden egyes korty Hendrick’s összetevőiből ugyanazt az ízt varázsolhassák elő. amikor a lepárlási folyamat véget ér, és ellenőrzik a minőséget és konzisztenciát, a rózsa és uborkaesszencia végső párlatának hozzáadása következik. A gin újjászületésének egyik meghatározó résztvevőjeként, a Hendrick’s gint megtaláljuk a legjobb bárokban és éttermekben az atlanti-óceánon innen és túl, valamint több mint 20 országban világszerte. Néhány gines kevert ital: Bronx, Absolut Flying, Bloody Mary, Martini, Singapore Sling, White Lady, stb, Gin Tonic.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog