Leírás és Paraméterek
Magasság: 11cm
A tejhabosító kanna barista számára a legfontosabb eszköz, legalább annyira mint a tamper, ugyanis ezzel készíti a barista a tejhabot, vagy másnéven a tejkrémet. Egy rutinos barista tudatosan választ tejkiöntő, tejhabosító kannát. Az egyik legfontosabb kritérium a megfelelő csőr a tejhabosító anyaga és a tejiköntő falvastagsága. A tejhabosító anyagának rozsdamentes acélnak vagy legújabban akár teflonnak kell lennie. A tajhabosítónak mindenképpen füllel kell rendelkeznie habár egy barista tanfolyamot vagy
latte art tanfolyamot végzett barista bármiyen tejhabosítóval is tud dolgozni.
Fontos a mérete mert van aki a 3 dl es tejkiöntővel de van aki a 6 dl es el vagy akár az 1 literes kannával szeret dolgozni.
A saválló acél fontos a benne felmelegített tej hőmérsékletének a megtartásában. A tej habosítása alatt a barista a bal A tejhabosítás elkezdése után a jobb kézzel folyamatosan ellenőrizzük a tej hőmérsékletét a tejhabosító edényben. Amikor már forrónak érezzük azonnal elzárjuk a gőzkart és befejezzük a tejhabosítás műveletét. Majd a benne lévő tejet kicsit megforgatjuk a kannát óvatosan a pulthoz ütögetjük és már tölthetjük is a cappuccinó-nk tetejére. Ha ismert a barista számáraa latte art művészete akkor gyönyörű intákat is öntehetünk a tetejére
A pontos méret lényeges. Az alap tejkiöntők 0,35 l, 0,6 l és 1 literes űrtartalommal rendelkeznek:
a legkisebb alkalmas 1 cappuccino,
a közepes 2 cappuccino vagy egy latte macchiato,
a legnagyobb pedig 3-4 cappuccino vagy 2 latte macchiato tejének habosítására.
A munka során arra kell törekednünk, hogy minél pontosabban mérjük ki azt a hideg tej mennyiséget, amivel dolgozni szeretnénk, ugyanis a maradék, már meghabosított tejből később nem lehet megfelelő minőségű, és állagú habot készíteni.
A csőr kialakításának, formájának és nagyságának az öntésnél van nagy szerepe. Ma már egyre népszerűbb a latte art, vagyis a formára öntött - szív, rozetta, alma, tulipán - cappuccino. A szabadkezes öntés közben az apró mozdulatokra kell nagyon figyelni: milyen magasról történik az öntés, merre dőltjük és hogyan mozgatjuk a kiöntőt. Pont ezek a finom mozdulatok miatt az alap tejkiöntőkön túl már rengeteg más fajta is megtalálható a piacon. A hosszabb csőr, a köztes űrtartalmak, a magasabb, vagy pont az alacsonyabb méret a latte art gyakorlása során lehetnek a baristák segítségére.
Az eszpresszó-kultúra elterjedésével a vendégek egyre igényesebbek lettek. A jó espresso mellett ma már az igazi, krémtejhabos cappuccino is nagyon fontos. A vendégek nagy többsége szerencsére már tudja, hogy nem egy nagy adag, tejszínhabbal megfújt "csoda" bújik meg e név mögött. Az igényes kávézókban pedig a baristáknak már nem szabad megelégedniük a "mezítlábas", simán csak korrekt cappuccinókkal sem, hanem törekedniük kell hogy a latte art-ot a mindennapok kávékészítésének sztenderd részévé tegyék!
Vásárolj bátran a KoktélBoltból, ahol mindig pontos és szakszerű a kiszolgálás! KoktélBolt.hu a báreszközök és koktél alapanyagok szakértője.
Űrtartalom | 0,6L |