Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Webhelyünk használatával minden sütit elfogad a sütikre vonatkozó irányelveinknek megfelelően.

Kategóriák

Egy kis italtörténelem! 7.rész Szükséges koktél alapanyagok a bárban!

Milyen koktél alapanyagra lehet szükség egy koktélbárban, vagy az otthoni koktélkeveréshez?
A koktélkeveréshez elengedhetetlen a koktél alapanyagok beszerzése, ehhez adunk most egy kis segítséget miből is lehet választani?

Gyümölcsök, növények, fűszerek, egyebek:

friss gyümölcsök, friss menta, friss zellerszár stb.,
koktélcseresznye/Cocktail Cherry: a bár italokhoz díszítésként használatos tartósított cseresznye. száras vagy szár nélküli, ízesített vagy semleges ízű, alkoholmentes vagy alkoholos tartósítólében (a klasszikus: Maraschino likőrben tartósított, ún. Maraschino Cherry), számtalan ízben és színben,
koktélhagyma/Cocktail Onion: a báritalokhoz díszítésként használatos (általában sós, ecetes lében) tartósított gyöngyhagyma,
ízesítők, fűszerek: fahéj, vanília, szerecsendió, menta, bors, szegfűszeg, citromfű, zsálya, ánizs, narancshéj stb.,
cukor (nád- és répacukor, fehér - félbarna – barna por, kristály, kocka stb.),méz, só, zellersó, olajbogyó, tej, tejszín, tojás, kakaó, csokoládé
Ízesítők:
Angostura aromatic bitters, Orange bitters, Worcestershire sauce, Tabasco sauce
szirupok:
cukorszirup
: simple syrup, gomme sirop (fehér vagy barna, répa valamint nádcukorból készülhet), grenadine: gránátalmaszirup, orgeat/orzata: édesített mandula(tej)szirup ízesítésre, édesítésre, illatosításra és sűrítésre, kókusz szirup pl. pina colada koktél készítésére.
lime cordial: (gyakran édesített) lime szirup.
egyéb gyümölcsszirupok: narancs szirup, citrom szirup, mandarin szirup, passionfruit vagy maracuja szirup, mangó szirup, fekete ribiszke szirup (cassis), málna szirup, eper szirup, cseresznye szirup, meggy szirup, zöldalma szirup, banán, kókusz, ananász, licsi stb.
egyéb koktél ízesítő szirupok: menta, ánizs, fahéj, citromfű, jázmin, rózsa, vanília, karamell, kávé, gesztenye, csokoládé, mentás csokoládé, pisztácia, mandula, mogyoró stb.
italpótlók (alkoholmentes szeszesital-aromák): Curaçao Triple sec, Blue Curaçao, irish, amaretto, Bitter stb.
premixek: (melyek egyes ízkombinációk előregyártott változatai a gyorsabb, hatékonyabb munka érdekében)
bar mix /sweet & sour/sweetened lemon juice/ alapszirup (cukor + citrom + néha tojásfehérje),
bloody mary mix (paradicsomlé + tabasco + worcester + fűszerek)
margarita mix (narancs + lime + citrom), piña colada mix (ananászlé + kókusztej), premixkombinációk: pl. caribbean, chai stb.
alkoholmentes italok:
ásványvizek (szénsavas és szénsavmentes), üdítőitalok, gyümölcslevek, zöldséglevek, tea, kávé, csokoládé / kakaó, energiaitalok.
A koktél szirupoknak Magyarországon jelenleg több nagy nezetközi forgalmazója is jelen van a piacon. Ilyen a fabbri szirupok, a monin szirupcsalád, és a Giffard koktél és kávé szirupok de a Philibert Routin is megtalálható a koktélbárok repertoárjában.
És most a koktél alapanyagok után jöjjön egy koktél recept ajánló, mégpedig egy igazi karibi egzotikus Tiki koktél a Fogcutter

Fogcutter
60 ml     fehér rum Rum
30 ml Bols Barrel Aged Genever
15 ml Hendricks Gin
30 ml friss citromlé
30 ml narancslé
15 ml Fabbri mandula szirup
15 ml Cream Sherry
A koktél elkésztése: Az összes alapanyagot mérce segítségével mérd bele egy koktél shakerbe és jéggel alaposan rázd össze, majd szűrd át egy tiki pohárba, díszítsd ananász levéllel, narancs gerezd el és ribizli fürt el. Majd helyezz egy szívószálat a tiki pohárba és mér más szervírozhatod is a vendégeidnek.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog