Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Webhelyünk használatával minden sütit elfogad a sütikre vonatkozó irányelveinknek megfelelően.

Kategóriák

Az ánizs ízesítésű italok, az Abszint vagy másnéven Absinthe!

2017. 01. 02. 00:00:00
Az ánizs ízesítésű italok, az Abszint vagy másnéven Absinthe!
Történetük a 18.század végén feltalált abszinttal kezdődött. Ebben magas alkoholtartalmú finomszeszt ízesítettek ürömfűvel, ánizzsal, és édesgyökérrel. Az ürömfű egyik (állítólag tudatmódosító jellegű) anyagának és az akár 80%-os alkoholtartalmú ital a fogyasztókra gyakorolt összhatása miatt a 20. század elején betiltották.

Mivel azonban (elsősorban a francia kultúrkörben) az akkori idők kimagaslóan legnépszerűbb itala volt, azóta az ízét jelentő ánizzsal, de a hatóanyagát képező ürömfű nélkül kezdték gyártani, és így alakult ki a ma is hatalmas népszerűségű ánizsízesítésű italok családja, melyeket márkánként különféle fűszerkeverékkel ízesítenek. Ennek a családnak tagja az Ouzo is, mely nevet azonban csak akkor viselheti, ha Görögországban készül. Ide tartoznak a mediterrán térségben sokhelyütt előforduló rakik is. A család legtöbb tagja francia, és egyik fajtája a Pastis, mely az ízesítésében édesgyökeret is tartalmaz. Megjegyzendő, hogy a legutóbbi években az abszint (különböző neveken) ismét divatba jött, azonban a sokféle jelleg, szín és minőség közül (bár – az általában magas – alkoholtartalmuk könnyen) a tényleges abszinttartalmuk a címkéről egyértelműen nem megállapítható. Néhány mai abszint márka: Absinto, Absenta Tunel, Absente, Hills, La Fée stb.

Az abszint Felszolgálása:
Az abszint hagyományaival megegyezően általában hideg, tiszta vízzel (1:3, 1:4 vagy 1:5 arányban) keverve, melytől az ital opálossá válik. A modern abszintokat abszintkanállal, (esetleg lángoló) cukorral, és vízzel keverve. Néhány ánizs ízesítésű márka: Pernod, Ricard, Pastis 51, stb. Néhány ánizsízesítésű italt tartalmazó kevert ital: Absinthe Bomb, Green Fairy Cocktail, stb.
A kömény ízesítésû italok
Az észak-európai területeken a több száz éves hagyományok szerint készített akvavit igen elterjedt és népszerű, a skandináv országok nemzeti itala. Semleges finomszesz és olyan fűszerkeverék kombinációja, melyben a kömény kapja a vezető szerepet. Az italcsalád legtöbb tagját érlelés nélkül, víztiszta állapotban palackozzák, de néhány esetben előfordulnak hordós érlelés utáni halványsárga, sárgásbarna italok is.
Felszolgálás:
Shot pohárban, jégbe hűtve, főleg aperitifként
Néhány márka: Aalborg, Linie, Malteserkreuz, Hansekogge, Lritens, Lysholm, Bommerlunder stb.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog