Brandy
Az égetett szeszek egyik alapvető fajtája a brandy, amely szőlőbor lepárlásával készül. A körülbelül 35 és 60 % közötti alkoholtartalommal bíró ital mindössze abban különbözik a cognac-tól, hogy ez nem a híres francia Cognac tartományból származik. Egyébként hasonló eljárással készül, mint a cognac, és az érlelési eljárás akár 5 évig is eltarthat. Az igazán nemes italok 20 éven át is várhatnak arra, hogy a méltó alkalomkor a poharakba kerüljön. Főként étkezések után szoktuk fogyasztani, jégre töltve egy finom vacsora méltó megkoronázása lehet. A brandy egy borpárlat ami általában 40 fokos alkohollal rendelkezik. A fogyasztása szobahőmérsékleten kisebb méretű brandy-s vagy konyakos pohárban. Brandy-t általában az étkezés után digestive-nek szoktunk fogyasztani de szokás jégre töltve vagy long drinknek vagy koktél alapanyagnak is használni. Talán a legismertebb brandy-k közé tartozik a görög Metaxa vagy a spanyol Cardenal Mendoza brandy. A brandy ről itt tudsz bővebben olvasni.