Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Webhelyünk használatával minden sütit elfogad a sütikre vonatkozó irányelveinknek megfelelően.

Kategóriák

A habzóborok

2017. 01. 08. 00:00:00
A habzóborok
A habzóborok
Születésük a 17. századra és a franciaországi Champagne területére tehető, ahol a helyi borok érlelés közbeni szénsavasodását figyelték meg, majd Dom Perignon bencés pincemester gyártási eljárást dolgozott ki a pezsgő hatás erősítésére és minőségének biztosítására.
 

A klasszikus palackos pezsgőkészítés.
Először összeállítják az alapborokat, így úgynevezett cuvée keletkezik. Ehhez tiragelikőrt adnak hozzá és palackozzák, ahol másodlagos, úgynevezett szénsavas erjedés kezdődik, melynek segítésére a palackokat lassan forgatják. Amikor a szénsavképződés befejeződött a palackokat lassan megfordítják, hogy a folyamat melléktermékeként képződött üledék a dugóhoz kerüljön. Ezután következik a degorzsálás, amikor a palackot lehűtve kilövik az üledéket. Ekkor kerül bele a dosage (expediciós likőr), mellyel meghatározzák a pezsgő édességét. Végül a palackra rákerül a végleges dugó, és így kb. 3 év (ugyanabban a) palackban töltött idő után forgalmazzák. A hatályos törvények szerint Champagne nevet csakis az a pezsgő viselhet, mely amellett, hogy a fenti klasszikus palackos módszerrel készül a törvényileg erre kijelölt észak kelet franciaországi területen, és még megfelel az összes további a név- és földrajzi eredetvédelmi előírásnak is.
Gancia pezsgők
A Gancia az első eredeti olasz pezsgő család, mely 1850 óta képviseli az olasz pezsgő kultúrát. sikerét az ország iránti szenvedély és a hagyományok mély tisztelete mellett, a megújulásra és a minőségre fordított aprólékos figyelemnek köszönheti. ennek eredményeként a fogyasztó egy olyan pezsgőt tarthat kezében, melynek születését odaadással és szenvedéllyel kísérik végig az UNesCo világörökség részeként elismert piemonti pincészetben. Amintegy 2000 hektárnyi területen elterülő művelt szőlőültetvényt magában foglaló, valamint a vörös és fehér Piemontese borok előállításához fenntartott 30 hektárnyi saját szőlőültetvényt is felölelő Gancia Birtok Piemont tartomány szívében található. évente 40 millió palacknyi habzóbort, bort és aperitifet állítanak itt elő. A Gancia családnak számos terméke érhető el a magyar piacon. stílusos megjelenéssel és versenyképes áron a Gancia Classic line variánsai (asti, Brut, Processo és a rosé.) Továbbá a Gancia Pinot di Pinot variánsok, amelyek a legjobb Pinot szőlők (mélyvörös, fehér és az úgynevezett grigio-fehér szőlők) válogatásával készülnek. ezek mellett klasszikus eljárással készülő Metodo Classico line is kiemelt fi gyelmet érdemel, mind a három variánsa hivatalosan ellenőrzött és eredeti származási helyű termék. A Gancia Metodo Classico 60 hónapos érlelésű, Pinot Noir & Chardonnay szőlőkből készül Alta Langa D.O.C.G területéről. Asti d.o.C.G Gancia Cuveé 24 hónapos érlelésű a világon egyedül ez az asti készül Classico módszerrel. édes habzó bor, lágy aromájú illattal, melyet a Moscato szőlőnek köszönhet.
Ugyanilyen módszerrel, de (akár francia, viszont nem a kijelölt területen) készített pezsgő neve franciául: vin mousseau, angolul: sparkling wine, németül: sekt, vagy spanyolul: cava. a klasszikus palackos pezsgőkészítésnél lényegesen gyorsabb, egyszerűbb, és olcsóbb megoldást is kifejlesztettek. ez a tartályban érlelt pezsgő, vagy más néven méthode charmat vagy cuvé close. a tartályban érlelt pezsgő készítése: ilyenkor cuvée-t és a hozzáadott tiragelikört tartályban erjesztik, majd ehhez adják a dosage- t, majd a tartályból szűrik, palackozzák és dugózzák az italt. A harmadik speciális pezsgőkészítési az úgynevezett rurale, vagy asti módszer. ezt általában olyan magas cukortartalmú (főleg muskotályos) borok esetében alkalmazzák, amikor a bennük lévő cukor eleve képes a másodlagos, szénsavas erjedés beindítására, és így ez a leggyorsabb és legegyszerűbb technológia.
szénsav egyébként úgy is kerülhet a borba, hogy abba ipari módszerrel, ipari szénsavat juttatnak, mely esetben azonban a készterméket nem pezsgőnek, hanem habzóbornak nevezzük. A pezsgők édességi fokozatai, cukortartalma és címkemegjelölései:
brut nature, naturherb, bruto natural  max. 3 g/l
extra brut, extra herb, extra bruto  0 – 6 g/l
 brut, herb, bruto, bruts max. 15 g/l
extra sec, extra dry, extra trocken, extra secco 12 - 20 g/l
sec, trocken, secco, asciutto, seco, dry = 17 - 35 g/l
demi-sec, halbtrocken, medium dry, semi seco 33 - 50 g/l
doux, mild, dolce, sweet, dulce, doce, süß  50 g/l felett
A pezsgő felszolgálása.
Pezsgőspohárban erősen hűtve (a gyors lehűtés módja a frappírozás: a pezsgőspalackot félig jéggel, félig vízzel töltött pezsgősvödörbe helyezzük.)
Néhány pezsgős koktél
Champagne Cocktail, Buck’s Fizz, Mimosa, Bellini,kir royal, stb.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog