Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Webhelyünk használatával minden sütit elfogad a sütikre vonatkozó irányelveinknek megfelelően.

Kategóriák

A gyümölcs pálinkák sajátos íz- és illatjellemzői

  gyümölcs pálinkaA gyümölcs pálinkák mindegyike egy egészen sajátos íz- és illatjellemzővel rendelkezik, aminek köszönhetően az összes ilyen erős alkoholos italnak megvan az a különlegessége, amelyekről nemcsak felismerhetők, hanem amelyek mindezen túl megkövetelhetők is az efféle nedűk kapcsán. Az alábbiakban éppen ezért összegyűjtöttük a hazánkban legismertebb gyümölcs pálinkákat, és felsorakoztattuk melléjük mindazt, amit sajátos íz- és illatjellemzőikről tudni kell.

 

 

Barackos gyümölcs pálinkák sajátosságai

A barackból készült gyümölcs pálinkák általában mindig nagyon gazdag illat- és ízvilággal bírnak, aminek köszönhetően az italban megjelenik a gyümölcs könnyed illata és gyümölcsös édessége is, egyfajta lekvárjelleggel, enyhe citrusos hatással. Az illatába fűszeresség épül. Összességében a barackpálinka elegáns, letisztult és harmonikus, amelyek közül utóbbit az illat és az íz együttes hatása biztosítja, amelyben elegendő pihentetést követően az alkohol mindig megmarad a háttérben.

 

Szilvás gyümölcs pálinkák sajátosságai

 

A szilvából készülő gyümölcs pálinkák rendszerint egyszerű szerkezettel rendelkeznek, ellenben rendkívül fajsúlyosak, nagyon férfias ízvilágúak, amiben a gyümölcsös édesség éppen úgy megtalálható, mint a lágy fahéjas és vaníliás jelleg. Illatában enyhe csokoládés és kakaós jelleg is megfigyelhető. Összességében a szilvapálinka ebből a kettősségből épül fel, méghozzá a csonthéjas gyümölcsökből készült alkoholos italok enyhe magzamatával a háttérben, ami egy kicsit a pirított mandula hatását kelti némi füstös jelleggel.

 

Almás gyümölcs pálinkák sajátosságai

 

Ha az almás gyümölcs pálinkák jól összeválogatott almákból készülnek, az eltérő ízvilágok nagyon jól kiegészíthetik egymást. Ha valamelyik fajtából több van benne, jellemzően jól kiemelkedik az adott típusra jellemző sajátosság, ami néha savanykás jelleggel vagy fűszerességgel párosul, noha utóbbi általában lágyan a háttérben marad. A jonatánból készült almapálinka például harsány és nyugtalan, a golden kellemesen gyümölcsös és így tovább. Az almapálinkák akkor lesznek igazán jók, ha sokáig vannak érleltetve, pláne hordókban, hiszen ilyenkor a mozgékony párlat könnyedén megnyugszik és elegáns végeredményt ad.

 

Körtés gyümölcs pálinkák sajátosságai

 

A körte alapú gyümölcs pálinkák általában nagyon visszafogottak, nem kifejezetten harsány illatúak, az íz és az illat tekintetében is inkább citromos jelleggel, pikáns fűszerezettséggel rendelkeznek. Az illat- és az ízvilág tekintetében alaposan kidomborodik a gyümölcs kapcsán igazán sajátos, könnyed, lágy és egészen fanyar jelleg, noha ez körtetípustól is függ. A Vilmos körtéből készült pálinkák például nagyon intenzív és könnyed nedűk, selymességük pedig páratlan, míg az őszi és téli körtékből készült pálinkák inkább visszafogottabbak, finoman fűszerezettek, illatukra és ízükre pedig egyaránt jellemzőek az érett gyümölcs sajátosságai.

 

Cseresznyés gyümölcs pálinkák sajátosságai

 

A cseresznyéből készült gyümölcspálinkák erősen hasonlítanak a meggyből készültekre, így gyakran szokták őket egy lapon emlegetni. A cseresznyepálinka jellemzően csokoládés, enyhén marcipános és citrusos jellegű, nagyon légy, fanyar fűszerhatást kelt. Mind illatában, mind ízében frissességet áraszt, de esetenként kesernyés íz is felbukkan benne. Ezek a sajátosságok rendszerint a hordós érleléskor teljesednek ki igazán, amikor előkerülnek a húsos gyümölcsösségükből fakadó ízek.

                                                                   gyümölcs pálinka

Tartalomhoz tartozó címkék: blog